dilluns, 24 de maig del 2010

Se’ns n'ha anat el Quim


Hores d'ara ja ho sabeu tots, la pitjor de les notícies ens ha trencat a tots en aquest diumenge de primavera. 

Drama duríssim, colpidor i, alhora, absurd, fins un punt que ens ha deixat sense paraules, just balbucejant com n’és d’injust el món, de vegades.  Però no voldria deixar aquest blog sense unes paraules de record per una de les persones mes bones, nobles i vitals que he conegut a la meva vida

Al Quim el vaig conèixer fa molts anys, més de 15, sobre una bicicleta, disfrutant i patint en una cursa a la que els dos havíem anat a provar-nos, a veure fins on érem capaços d'arribar. La cursa ens va vèncer als dos, aquell cop, però d'aquelles estones de patiment i felicitat en va sortir una amistat prou forta, de les que només es tenen quan s'han passat moltes coses junts

Des d’aquell cop, els dos hem seguit fent animalades per aquí i allà, a voltes junts i de vegades separats,  sempre compartint aquell plaer per la descoberta de noves sensacions, de nous reptes. Però parlar del Quim com un atleta o com un buscador de noves sensacions, es no fer-li justícia. Molt més enllà d’això, el Quim era una persona excepcional, com no n'he coneguda d'altre, una persona tant generosa que es fa difícil d'entendre com podia anar per la vida amb el cor obert d'aquella manera

Per ell, ajudar als altres era una forma de vida. Absolutament. Sense límits de cap tipus. Tant fos per aixoplugar-nos a casa seva quan quasi no ens coneixíem com per dedicar-se amb una paciència i tendresa infinita a jugar amb els fills dels seus amics durant llargues hores. Així fos per ensenyar a esquiar a uns pixapins que anàvem de xulos per la vida i no fèiem un pas a dretes com per ajudar on fes falta, en el que fes servei.

No li vam conèixer mai una mala paraula, un moment de mal humor, una sortida de to. El Quim era l'optimisme passes el que passes, a les verdes i a les madures. Era la referència obligada quan tothom ho veia tot negre, quan les males vibracions s'escampaven; ell estava allà, alegre, veient la banda positiva de la situació i posant calma en el temporal

Però tota la seva generositat, tota la seva alegria van arribar a una nova dimensió quan va formar una família. Encara recordo el dia que ens va dir "he conegut una pastora!". Amb la Mireia primer, i encara més quan van néixer el Jan i el Max, el Quim va trobar el que havia buscat tota la vida! Va poder canalitzar tota aquella filosofia de la vida en el seu nou petit mon. La seva capacitat per fer feliços als altres la va poder concentrar en aquells a qui estimava i, tot i així, encara n'hi seguia quedant per tots els demés

A tots ens costarà molt d’entendre la vida sense ell, n’estic segur. I als més propers encara més.  L’única cosa que ens pot ajudar en aquest tràngol es imaginar que hagués fet ell en una situació així. N’estic segur que, un cop més, l’hagués afrontat amb serenor, proporcionant alleujament a tots, fent que la mainada s’oblidés per un moment de la tristor de la vida, fent que els grans trobessin motius per tirar endavant, amb un somriure, com un punt de llum en la foscor.  I, sobretot, s’hagués oblidat del propi patiment per dedicar tota la seva energia a ajudar als que l’envolten, sacrificant el que fos, com fos, sense lamentar-se ni un segon

El millor, l’únic que podem fer en aquests moments per recordar-lo es intentar fer com hagués fet ell. No ho aconseguirem, de Quim només n’hi havia un, però ho hem de provar, d’esforçar-nos, no defallir ni perdre mai l’alegria de viure que ell ens va ensenyar

Gent com el Quim es el que fa falta en aquest món!

33 comentaris:

  1. Continueu gaudint de la vida i l'esport com feia el Quim, crec que seria el que ell voldria, i el millor homenatge que li podeu fer.

    No el coneixia molt, però m'han trencat el cor avui amb aquesta notícia.

    Ho sento

    ResponElimina
  2. No tinc ni paraules, ni forces, ni res...
    Lo únic que se és que ens hauràs deixat una empremta molt forta a les nostres vides, i de la mateixa manera que nosaltres et recordarem fins que ens morim, tinc l'esperança cega de que allà on siguis també ens portaràs a dintre.
    I no se a qui li haig de dir, però això no es fa!
    Pep

    ResponElimina
  3. Carles,
    tal i com molt bé dius, hem de tirar endavant com ell de ben segur que faria.
    Ahir parlant amb la meva dona comentavem precisament que en recordar el Quim el veus amb aquella rialla o picant l'ullet o agafant la vedella amb bolets de la Tere per servir-ne a tort i a dret.
    Res no s'atura...
    Gràcies per les teves paraules.
    Per si em vols situar, vem compartir 218 km amb bici a la cursa del llop del 99 i soc cosí del Quim.

    ResponElimina
  4. Encara estic asimilant la tràgica notícia...estava de jutge a boxes, quan companys seus van venir a retirar el seu material...i em varen comentar que l'havien salvat...i al marxar, les cares dels Organitzadors ho deien tot!!!

    Descansa en pau, Quim

    Eva Fontecha

    ResponElimina
  5. Una forta abracada a tots, voldria ser mes aprop per poder-vos recolzar, pero la fuetada m'ha agafat lluny de casa.
    Heu de treure forces d'on sigui i tirar endavant, que el somriure i l'energia que transmitia el Quim be s'ho mereixen.

    Com deia el meu avi, valor, pit i coratge.

    ResponElimina
  6. Ens hem quedat de pedra.
    Ara com mai podem entendre què suposa perdre un pare i un marit.
    No tenim paraules
    David i emma

    ResponElimina
  7. No coneixia el Quim però ahir a l'acabar la tri de Gavà la meva dona em va dir que s'havien endut un noi amb ambulància cap a l'hospital. A boxes la gent deia que l'havien salvat, suposo que més per desconeixement i esperança que per una altra cosa.
    Aquest matí he llegit la mala notícia i m'he quedat de pedra, la tristesa m'omple l'ànima de pena.
    Vull enviar el meu condol als familiars i amics d'en Quim. La gran familia de l'esport avui està de dol.
    Quim, descansa en pau.

    ResponElimina
  8. Desde la playa antes del sprint vi como sucedió. Es una putada, no entiendo lo que pasó. Pero debe haber más seguridad en la natación. Cuando me comentaron que lo habian reanimado lloré de alegria y salí en mi triatlón sprint. Luego en meta me enteré. Estoy destrazado. Lo repito más seguridad en el agua.

    ResponElimina
  9. Trista, molt trista notícia.
    Tots els que fem esport no ens esperem que ens respongui d'aquesta manera tant cruel.
    El meu condol més sincer a la família i a tots els bons companys que tenia el Quim.
    Sempre et recordarem.

    Joan Freixa

    ResponElimina
  10. Si sempre es dur quan algú s'en va,
    ara més. El Quim, com diu el Carles, se li notava la bona persona que era sense que necessités fer esforços per aconseguir-lo.
    Li sortia de dins.

    S'ha anat una bona persona, i ho sentim amb tota l'ànima.

    Pablo

    ResponElimina
  11. Una notícia molt trista i un pal molt gran.
    Molts ànims a la família i amics.
    Miquel

    ResponElimina
  12. Hi ha dies a la vida que no es poden oblidar, no puc treurem del cap la trucada d'ahir de la Mireia: el Quim es mort. Quina injusticia! No t'ho mereixes Mireia, Jan i Max!Sigueu forts i treieu les forces d'on no n'hi ha, el Quim us vetllarà sempre! Bonavisterus, animeu-vos,ell no us voldria veure així!

    ResponElimina
  13. Era la meva primera triatló olímpica... i llegir la notícia de la seva mort per la tarda em va posar la pell de gallina. Les vostres paraules són tendres i plenes d'estimació... és el millor regal. La vida a vegades ens dóna cops molt durs que no arribem a entendre... però ara només queda mirar endavant... segur que per alguns serà més difícil, però haurà de ser així... el meu condol per als familiars i una abracada als amics... el proper triatló de Niza, sens dubte, ha de ser el vostre homenatge cap a la figura humana del km... estem amb vosaltres, des de Terrassa.

    ResponElimina
  14. Jo ahir vaig sortir a nadar al Sprint amb el cor oprimit , havia passat algo a l´aigua del olimpic cinc minuts abans de la meva sortida , pero no sabia el que ... em van dir que l´havien recuperat i vaig sortir . Jo personalment no coneixia al Quim ,(pero per el que he llegit d´ell dels seus d´amics m´hagues agrada´t poder-lo coneixer) pero vaig estar pensant en ell fins la primera boia .
    Avui , m´he enterat del tragic desenllaç del Quim , i amb llagrimes als ulls , us envio forces a tots els seus amics i en especial molta força a la Mireia , al Jan i al Max.
    Una forta abraçada d´anim !
    Del Xavi de la meva dona Paula (tambe triatleta), i del nostre fill Max.

    ResponElimina
  15. es un dia molt dur x ls ki stimem lesport.m'han donat la noticia akesta tarda.recordo l quim a les marxes fontaneres,als duatlons,a les mitjes....era incombustible¡¡¡sempre x davant.¡¡¡lo primer ke ma vingut al cap es la seva dona i els seus fills.al acabar i abans de dutxarse ja el veies jugant amb ells.
    es una gran perdua.
    el meu condol a la familia i amics.
    quim x sempre¡¡¡

    ResponElimina
  16. el quim s'ha fet estimar, ens ha donat molts bons moments i mai s'ha cansat de compartir, he tingut la sort de ser un dels amics de sempre, de veurel disfrutar sobre els esquis, a la sortida d'una cursa, jugant amb la canalla, fent vestieses, ajudant a fer el que calgui, et trovarem a faltar el meu sincer pesar, Climent

    ResponElimina
  17. Nuestro mas sentido pesame desde Gavà y aunque no estuvieramos presentes este pasado domingo,saber que lamentamos mucho esta preciada perdida,poco más podemos decir,muchos animos.

    ResponElimina
  18. M'he quedat gelat. No m'ho puc creure. El meu amic Quim ens ha deixat. No pot ser. Joder! Que injust. Quim, tio, que has fet? En un triatló. Quans anys fa que ens coneixiem? Més de 15 potser? Que tots els anys ens trobàvem i nomès pensàvem en guanyar-nos a les curses. I ara què? I la teva dona i els teus fills, què? Et trobarè molt a faltar Quim. Molt i molt.
    Carles València

    ResponElimina
  19. Gracies a tots pe'ls comentaris, han passat dos dies i encara no es veu la forma ni de començar a pair la noticia

    El funeral es celebrarà aquesta tarda, a les 6 a l'església de Gironella

    ResponElimina
  20. Tots aquells que hem tingut la gran sort de conèixer al Quim no l'oblidarem. Gent com ell ens ha fet estimar encara més l'esport. Ens has abandonat fent allò que més t'agradava.

    Els meus més sentits condols a la Mireia, al Jan, al Max i a tota la família.

    ResponElimina
  21. Des de Calella volem donar el més sincer condol a la família. Vam ser a Gavà i tots teniem un ull posat en el Joaquim. No el coneixíem personalment però a partir d'avui ja forma part de tots nosaltres. Tard o d'hora tots ens reunirem amb ell, no podrem triar com ni de quina manera... quin millor homenatge al company i a la vida que continuar fent esport i gaudint de la gran família del triatló.
    En pau descansis

    ResponElimina
  22. Ahir vam conèixer la trista notícia. Som molts els que avui pensem amb tu, Quim. Molts els que hem esquiat o corregut al teu costat. Molts els que no entenem com el cor d'una persona com tu pot deixar de bategar. Que arribem a ser de fràgils!!!
    Amb la pèrdua del Quim hens deixa un gran esportista, una persona entranyable i simpàtica amb un somriure que mai obildarem.
    El proper hivern et trobarem a faltar entre nosaltres.

    Sergi i Aloma

    ResponElimina
  23. Ens vàrem quedar petrificats amb la mala noticia. Un cor com el del Quim no havia de deixar de bategar. La vida és injusta!!. No hi ha paraules per expressar el dolor que causa una mort sobtada.
    El món del triatló es queda sense un atleta i una persona entranyable. Quim, et trobarem a faltar, a l’hivern i a l’estiu.

    Ja és el segon Quim que trobaré al faltar, primer el meu germà , i ara tu. La vida és cruel amb les persones que et pren i que estimes.

    Desde Montblanc enviem una abraçada a la Mireia, al Max i al Jan, a la família Gamisans i a la família Gras i a tota la família “Bonavista” i “PEC”.

    Ona i Nit.
    Antoni i Josefina

    ResponElimina
  24. Permeteu-me unir-me al sentiment generalitzat de tothom amb una petita reflexió que he fet
    http://miqueljardi.blogspot.com/2010/05/un-dia-triste.html

    ResponElimina
  25. Formo part d´una gran familia com la vostra Corredors.cat, però per sobre de tot formo part de la familia de esportistes que disfrutem entrenat semana a setmana sacrificant moments amb els meus,llevant-nos dissabte si i diumenge tambe a les 7 del mati...però lo del vostre company i amic fa pensar molt...
    Però per sobre d´aquestes refelexions només tinc a la cap els seus fills i la seva companya...un petó de tot cor d´una pare de familia com el Quim.
    Com diria un amic meu Kaguntot !!!!!!

    ResponElimina
  26. EL Quim el coneixia des de petit. Vam viure jocs, aventures, experiències des de ben petits, i vam crèixer junts
    Vam compartir moltes coses i mil experiències, algunes bones altres no tant
    Del Quim se'n podrien dir moltes coses, però en totes quedaríem curts, no crec que hi hagi paraules per describir-lo exactament com era.

    Crec que un bon resum de com era seria dir que estar amb el quim, una estona, encara que fos mig minut, en sorties sempre més content, sempre més optimista i sempre més generós.

    Ell tenia la virtut de saber-te transmetre la seva generositat en tot, fos el que fos. Ell sempre t'exposava el seu raonament, el seu punt de vista, i al darrere d'això sempre hi havia una manera de veure la vida envejable: optimista, sense perjudicis, oberta a tot i a tothom, en sempre pensar què et convenia, què et feia falta.

    El Quim era un d'aquells amics que tens la sensació que malgrat passar temporades sense veure'l, encara que fos un dia, un mes, un any, sempre sabies que estava al teu costat, pel que fos, pel que el necessitessis. I és que no et fallava mai.
    Si algú ens fes explicar què és l'amistat, jo ho resumiria amb el nom del quim raich. (amistat en majúscules)

    Ara toca aixecar-nos, i dia a dia, desprendre'ns d'aquesta sensació de buidor que tenim a dins. Serà difícil, però sempre hem de pensar que ell ho hagués fet així.



    Eusebi

    ResponElimina
  27. Mireia, una gran pèrdua, sensdubte, i una gran sort haver-lo conegut, i haver estat la seva pastora, haver compartit tantes coses amb ell, els vostres fills, haver-te contagiat de les seves ganes de córrer... Ara és molt dur, com alleugerir tant dolor? Ara cal seguir lluitant, tu ets prou forta, escolta les seves paraules, deixa't portar per la seva energia (que segur que des d'on sigui te l'enviarà cada dia), no et deixis endur per l'angoixa ni per la buidor que ha deixat, sino per tot allò que ha pogut omplir mentre hi era. M'imagino que ha de ser molt dur, molt difícil. De fet, també cal plorar, s'ha de passar el dol, però demana una espatlla per fer-ho, no ho passi's massa sola. No saps com m'agradaria ser aquesta espatlla i alleugerir el teu dolor!
    Una abraçada, i ànims. Els vostres fills també t'hi ajudaran.
    Trini

    ResponElimina
  28. Quim, has marxat, però continuaràs viu al cor d'infinitat de persones, tots aquells que hem omplert l'esglèsia i la plaça de Gironella, i molts més que no han pogut assistir, no t'oblidarem!.
    S'ha de continuar mirant endavant, pel Quim, per vosaltres, i per nosaltres mateixos

    ResponElimina
  29. La mort és injusta i sovint, com ho va fer diumenge, s'encarrega de recordar-nos-ho.
    Costa trobar les paraules adequades davnat de fets com aquests.
    Ànims

    ResponElimina
  30. No puc afegir gaires més coses de les que ja s'han dit. La vida, justa o injusta continua i persones com ell són de les que es troben a faltar de debó!!
    Trobaré a faltar els "piques" sans que tantes vegades haviem tingut com l'últim d'Ansó d'aquest any. Algun dia potser els retrobarem...
    Dintre del que cap ànims a tots i una forta abraçada!!

    ResponElimina
  31. quan penso amb ell un somriure se'm dibuixa a la cara, una energia em mou, em poso contenta i em sento privilegiada d'haver hi compartit amistat .Els records em van des dels 11 anys a peu de Pedraforca fent.-nos riure fins fa poc carregat amb dues barres de pa convidant-nos a anar a casa seva i passant per el seu estimat 2 cavalls groc que ens portava a tot arreu a un pas increïblement lent i divertit.
    T'estimen molt i sempre hi serem
    Montse Puig.

    ResponElimina
  32. QUÈ DIR DE TU QUIM.... erets tan bo, pacient, erets tot allo que sovint pensem k hem de ser tots... pero tu ho tenies sempre. A la mireia la vas fer tant feliç...poc a poc as fet que els del teu entorn visquesin la vida com tu l'entenies, com tots hauriem de fer... per aixo ser de ben segur k la mireia podrà superar la teva perdua pels nens.as fet tot i mes pel jan i el max, i ells ho recordaran sempre, erets tan bon pare... nomes et demano alla on siguis que no els deixis sols, que els donguis forçes per tirar endavant, per dia a dia ser mes forts per poder viure sense la buidor qe ens has deixat. mai t'obldarem quim, i farem de cada record, minuts plens de alegria en la nostra vida i en la dels teus fills. mai t'oblidarem, sempre et recordarem.Fins aviat Quim!!!

    ResponElimina
  33. hola soc la Mireia, moltes gràcies pel vostre condol. El Quim voldria que tots ens tornessim a posar les bambes.
    Gràcies

    ResponElimina